Er is vrijwel geen enkel materiaal dat zo gevoelig is voor aantasting door plaagdieren of schimmels als hout! Het beschermen van hout tegen organismen is zeer specialistisch werk waarvoor vakkennis en speciale apparatuur nodig is.

Bij een aantasting van hout komen we eerst een inspectie uitvoeren om vast te stellen om welke aantasting het gaat en zal aan de hand hiervan een doeltreffend bestrijdingsplan opstellen en uitvoeren.

De meest voorkomende houtaantasters in onze gebouwen zijn de gewone houtworm, de grote houtworm en de boktor.

Vooral de bonte knaagkevers kunnen de bouwkundige staat van een pand dermate verminderen, dat een bestrijding niet meer kan worden uitgevoerd en alleen nieuwbouw een goed alternatief is.

Uit een eitje van een houtwormkevertje (donkerbruin tot zwart en 2,5 tot 5 mm lang) komt een larve (geelachtig-wit en 4 - 6 mm lang) deze eet circa 3 jaar in het hout. Het is dus de larve van de houtwormkever die de schade aanricht. Daarna verpopt hij zich in het voorjaar net onder de oppervlakt van het hout. In de pop ontstaat een houtwormkevertje.

Dit beestje drukt zich uit de pop door het laatste flinterdunne laagje hout, waarbij de bekende kleine ronde gaatjes ontstaan. Dit gebeurt in de maanden mei tot augustus.

Op plaatsen waar de houtworm actief is treft men aan de oppervlakte van het hout boormeel aan en kleine gaatjes van 1 - 2 mm. Ook wel "mieter" genoemd. Aan deze gaatjes (uitvliegopeningen) kan men dus zien om welke houtaantaster het gaat.

Eenmaal uit de pop op het hout gekropen, zoeken de mannetjes en vrouwtjes elkaar op om te paren. Het vrouwtje legt hierna de eitjes in naden en kieren van het hout en ook wel in oude uitvliegopeningen.    De kevertjes sterven en de cyclus is rond.

Bij de gewone houtworm met het hout ingespoten worden met een bestrijdingsmiddel. Dit word onder lage druk op het hout gespoten.    Het middel dringt diep door in het hout, zodat de larven doodgaan.   Ook lange tijd daarna eventueel de nieuwe larven, het werkt dus ook preventief. Het hout moet wel vrij zijn van verf- en waslagen, omdat anders het middel niet in het hout dringt.

 

Om een goed beeld te krijgen van de aantasting en door welke insecten is het belangrijk om eerst een goede inspectie uit te voeren.
Wals plaagdierbestrijding verzorgt zo'n inspectie en bied u vervolgens vrijblijvend een offerte aan.